Letonya’da yabancı yatırımı büyümeye devam ediyor

4 Tem    Yatırım

Letonya’da yabancı yatırımı büyümeye devam ediyor

Letonya’ya yapılan yabancı yatırımları her geçen gün artmaya devam  devam ediyor. 2020 yılında toplam yabancı yatırım tutarı, 15 milyar Euro’yu aşmasına rağmen,  hala Baltık komşularımız Estonya ve Litvanya’dan daha azdır. Bu arada Avrupa Birliği üyesi olmayan USA, İsviçre ve Kanada gibi ülkelerden de yatırımlar gelmeye devam ediyor.  Ancak ticaret rekabeti ve diğer küresel ekonomik belirsizliklerin devam ettiğini söyleyebiliriz.

Letonya’da yapılan yabancı yatırımları artmaya devam ediyor. Son asıra kıyasla, Letonya’ya yapılan yabancı yatırım on kat arttı. Letonya’daki Yabancı Yatırımcılar Konseyi başkanı Mārtiņš Panke, büyümenin devam edeceğini söyledi.

Bu yıl yapılan büyük bir ticaret anlaşmasına göre Alman üretici Schwenk’in çimento üreticisi Cemex’in Kuzey Avrupa operasyonu satın alıyor  ve gıda üreticisi Orkla, Letonya’da yeni üretim tesisleri inşa ediyor.

Letonya’da olduğu gibi, son on yılda Baltık komşularımız Litvanya ve Estonya’da da yabancı yatırımlar arttı. Panke, bu iki ülke ile karşılaştırıldığında, Letonya’nın en az yabancı sermayeyi çektiğini kabul etti.

2019 verilerine göre, Estonya’da yapılan yatırımlar neredeyse 24 milyar, Litvanya’da 18 milyar ve Letonya’da 16 milyar Euro’dur. Bu rekabetçi piyasada daha etkin olabilmemiz için potansiyelin daha büyük ve daha etkili eyleme ihtiyacı vardır. Çünkü bölgemizde yatırım yapan yabancı bir yatırımcı, üç Baltık ülkesini karşılaştırıyor.

Bu durumun bazı sebepleri vardır. Estonya, Finlandiya ve Polonya ile Litvanya ile daha yakın ekonomik ilişkileri olan ülkelerdir. Ancak Letonya’daki temel sorunlardan biri iş gücünün az olmasıdır.

Panke, yerel yönetimlerin rolüne dikkat çekti ve açıklık, misafirperverlik ve yabancı yatırım çekmek için gerekli olan ilginin az olması nedeniyle projelerin uygulanmadığını belirtti.

Letonya’nın yabancı yatırımcılar için en önemli avantajları;  insan sermayesinin kalitesi, profesyonel uzmanlar ve Letonya’nın küçük bir ekonomi olarak esnekliği ve çeşitli değişikliklere uyum sağlama yeteneğidir. Peki Letonya’da yabancı yatırımcılar hangi bölgelere yatırım yapıyor?

Bunu ayırt etmek zordur. Letonya ekonomisinin çeşitli nedenlerden dolayı yabancı yatırımlara kapalı olduğu, atık yönetimi ve kapsamlı inşaat sektörü gibi bazı sektörler vardır. Ama hizmet, imalat ve perakende sektöründe birçok olanaklar vardır.

Panke şöyle dedi: Letonya’nın uzun vadeli rekabet gücü dedeğerlendirilmelidir. Yani, Letonya’ya ulaşım, daha düşük işçilik maliyetlerinin olması, yatırımcıları cezbetmektedir. Bu nedenle uzun vadede, daha yüksek katma değere sahip olan ve farklı bir yatırım niteliğine sahip yeni yatırımcıları aramalıyız.

Letonya’nın en fazla yatırım aldığı ülkeler arasında İsveç ilk sıradadır. Estonya, Litvanya ve Rusya gibi devletler de en önmeli yatırımcı ülkeler arasındadır.

Letonya Bankası’ndan elde edilen verilere göre, Letonya’da yapılan toplam yabancı yatırımların büyük çoğunluğunun dörtte üçü AB ülkelerinden gelmektedir.

 

Letonya’da Yatırım Yaparak Oturum İzni Almak İstiyorsanız Aklınızdaki Tüm Soruları Bize Danışın.