2016 yılındaki ekonomik veriler
İşgücü/sektör: Hizmet (8,7), sanayi (,8), erişim (%9,6), İnşaat (%8,3), Eğitim (%9,6), Tarım (%7,5), sağlık (%5,9), halk Yönetimi ve müdafaa (%6,6)
İhracat ortakları: Litvanya (,4), Estonya (,7), Rusya (,8) Almanya (%6,9) Polonya (%6,4), İsveç (%5,5)
2014 senesinin ilk sekiz ayı bakımından Letonya’da, bütçe açığı GSYH’nin %1’ine bedel eden 223,8 milyon Avro, cari Aleni ise 224 milyon Avro olarak gerçekleşmiştir.
Öte yandan, 2014 senesi mayıs ayı bakımından Letonya Bankası (Merkez Bankası) kesin istence rezervleri 2,7 milyar Avro ’ya ulaşmıştır.
Yabancı yatırımcının dikkatini çekmesi istenilen başlıca sektörler ulaştırma, altyapı, Besin, kerestecilik, makine mühendisliği ve ilaç sanayidir.
(2019)
Büyüme, zayıf iç talep üzerine, yılın ilk çeyreğinde iki yılın üzerinde bir hıza düştü. Zayıf hane tüketimi ve soğutma kamu harcamaları ilk çeyrekte toplam tüketim artışını sınırlandırırken, sabit yatırım artışı önceki çeyreğe göre yarı yarıya azaldı. Daha olumlu bir kayda göre, dış sektör yavaşlama, bir yandan da katı madde ihracatındaki büyümenin etkisiyle, yavaşlamayı desteklemiştir. İkinci çeyreğe dönersek, büyüme nispeten durağan kaldı gibi görünüyor. Ekonomik duyarlılık, sanayi dışında ankete katılan tüm sektörlere olan güveninin zayıf olması nedeniyle mayıs ayında iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Ayrıca, mal ihracatı büyümesi Nisan ayında önemli ölçüde yavaşladı ve zayıf talep koşullarının dış sektöre zarar verdiğini belirtti.
Ekonomik büyüme
Letonya’nın en büyük ticaret ortaklarından gelen talebin zayıf olması ve AB’ye bağlı uyum fonlarının soğutulması ve jeopolitik belirsizliğin artması nedeniyle yatırım faaliyetleri çekişini kaybettiğinden, büyüme bu yıl belirgin bir şekilde yavaşlayacaktır. Buna karşılık, kısmen sürdürülebilir ücret artışı sayesinde, özel tüketim sağlam kalacak ve genel genişlemeyi yönlendirecektir. FocusEconomics panelistleri, 2019’da GSYH’nin %3,4 oranında arttığını, 2020’de ise% 3,2 oranında azaldığını görünüyor.
Yabancı yatırımcının alakasını çekmesi istek edilen başlıca sektörler ulaştırma, altyapı, Besin, kerestecilik, makine mühendisliği ve ilaç sanayidir.
Sektörler
Letonya ekonomisinin dört temel taşı tarım, kimyasallar, lojistik ve ağaç işleridir. Diğer önemli sektörler tekstil, gıda işleme, makine üretimi ve yeşil teknolojilerdir.
Tarım verimli topraklara ve Letonya’nın ılıman iklimine sahiptir. Letonyalıların geleneksel ticaretidir ve bugün hala geçerlidir. Tahıl, sektörün üçte birini oluşturuyor. Kaliteli süt ürünleri ve bal, katma değeri yüksek ihracatın nişini oluşturuyor.
Kimya endüstrisi yüksek eğitimli insan kaynaklarına dayanmaktadır. Eczane, geri dönüşüm, çevre dostu kimyasallar ve biyokozmetik ürünleri Letonya’da üretilmekte ve yurtdışına ihraç edilmektedir. Üniversite eğitimli yerel uzmanlar (Organik Sentez Enstitüsünde olduğu gibi) yenilikçi temel araştırma ve geliştirme sağlar. Tıbbi keşifler, Letonya kimya endüstrisinin öne çıkanları arasındadır.
Letonya’nın coğrafi konumu sayesinde, çok eski zamanlardan beri lojistik oldukça iyi bir yapıya sahiptir. Letonya’nın limanları, demiryolu ve yolları her zaman Avrupa’yı ve Batı’nın geri kalanını Doğu’yla ilişkilendirmiştir. Letonya’nın yanındaki Baltık bölgesinde 48 saat içinde 25 milyon müşteriye ulaşılabilir. Riga Havaalanı, neredeyse yüz varış noktasına Avrupa ve kıtalararası uçuşlar sunmaktadır.
Ağaç işleri, Letonya’nın yeşil altınları üzerinde büyür. Ülkenin yarısı, bazıları kesilip ihraç edilen yemyeşil ormanlarla kaplıdır. Ham kereste ve üretilen ürünler Letonya ihracatının önemli bir bileşenidir. Belirlenmiş doğal rezervler, devlete ait ormanlar ve uzun vadeli işletme stratejileri, işletme ve doğa arasındaki dengeyi koruyor.
Yüksek teknoloji elektroniği, bilgi teknolojileri ve tasarım, Letonya ekonomisinin yeni başarı öykülerini oluşturur. Lojistik ve iletişimde kurulan ve halen ilerici bir altyapı, iş hayatını ve ürün ve hizmetlerini daha da kolaylaştırıyor- daha rekabetçi. Letonya’da yapılan yenilikler dünya pazarlarında büyük beğeni topluyor.
Letonya’da Çalışarak Tüm Avrupa’da Oturum İznine Sahip Olmak İstiyorsanız Tüm Sorularınız İçin Bize Ulaşın.