Letonya’da İş Kurmak İçin Başlangıç Vizesi Aşamaları

10 Tem    Vize
Letonya Başlangıç Vizesi

Bir girişimci olarak Letonya’da iş kurmak için AB vatandaşı olmanız gerekmez. Letonya, yakın zamanda dünyadaki en kolay iş kurulabilen 14. ülke seçilmiştir. Listede üst sıralarda olmasının temel nedeni; girişimcilere verilen destekler, teşvikler ve kolaylıklardır. AB vatandaşı olmayan girişimcilere verilen başlangıç vizesi de bu kolaylıklar arasında yer alır. Gelin, şimdi hep birlikte Letonya başlangıç vizesi ile ilgili detayları inceleyelim.

 

Başlangıç Vizesi İçin Genel Bilgilendirme

İş kurmak için başlangıç vizesinin nasıl alınacağından önce, bu vize hakkında genel bilgiler vermemiz daha doğru olacaktır. Bilindiği Letonya bir AB ülkesidir. AB vatandaşı olanlar, bu ülkeye vizesiz bir şekilde giriş, çıkış yapabilir. Ama AB vatandaşı olmayanların mutlaka vize alması gerekir.

Letonya tarafından startup kurucularına geçici oturma izni verilir.[1] İşte bu izin, başlangıç vizesi olarak isimlendirilir. 3 yıl geçerli olan bu oturma iznini, startup’ın kurucularından en fazla 5 kişi alabilir. Kurucuların aileleri ve çocukları için herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.

Burada bahsedilen geçici oturma izni veya başlangıç vizesi ile girişimciler AB sınırları içinde vizesiz bir şekilde seyahat edebilir. Bu avantaj, son derece önemlidir. Letonya’nın girişimcilere sağladığı avantajlar bunlarla sınırlı değildir. Hükümet teşviklerinden vergi indirimlerine kadar birçok alanda yatırımı teşvik edici politikaları vardır.

Letonya Başlangıç Vizesine Giriş

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Letonya’da İş Kurmak İçin Dikkate Alınması Gereken 5 Şey

 

Letonya Başlangıç Vizesi Nasıl Alınır?

Başlangıç vizesi ile ilgili detayları aktardıktan sonra şimdide bu vizenin nasıl alındığına değinelim. Tekrar vurgulamak gerekirse, burada anlatacağımız detaylar sadece girişimciler ve iş kurmak isteyenler için geçerlidir.

Bir AB üyesi olan Letonya’da iş kurmak veya bir şirkete ortak olmak için herhangi bir ikamet şartı yoktur. Ancak Letonya’da ikamet etmenin birçok avantajı vardır. Bundan dolayı iş kurmak isteyenlerin mutlak surette başlangıç vizesini (TRP) alması gerekir.

 

Başvuru Nasıl Yapılır?

ADIM 1: Her ne kadar zorunlu olmasa da, ilk yapmanız gereken Letonya Yatırım ve Geliştirme Ajansı bünyesindeki Magnetic Latvia Startup ile iletişime geçmelisiniz. Burası size, başlangıç vizesi için uygun olup olmadığınız konusunda detaylı bilgi verecektir. Böylece sürecin çok daha hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.

ADIM 2: Başlangıç vizesi için başvuru, Letonya’da bulunan Vatandaşlık ve Göçmenlik İşleri Bürosu (OCMA) üzerinden yapılır. Bu bürodan randevu alarak başvurunuzu yapabilirsiniz. Ya da gerekli formları doldurup, diğer belgeleri hazırlayarak ülkenizdeki Letonya Büyükelçiliği’ne gidin. Burada da başvuru yapabilirsiniz.

ADIM 3: Başvurunuzun ardından OCMA’dan size bir mail gelecektir. Bu mailde başvurunuzun kabul edilip edilmediğini göreceksiniz. Eğer başvurunuz kabul edilmişse, OCMA’ya giderek buradan TRP ikamet kartını alabilirsiniz.[2]

Letonya Başlangıç Vizesine Başvuru Nasıl Yapılır?

* TRP, gerekli şartların sağlanması durumunda en fazla 3 yıl için verilir. Bu sürenin ardından normal bir oturma izni ile Letonya’da kalmaya devam edebilirsiniz.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Letonya’da Kendi İşinizi Sıfırdan Mı Kurmak İstiyorsunuz?

 

Letonya Başlangıç Vizesi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Letonya tarafından girişimcilere verilen başlangıç vizesine ilişkin bazı detaylar vardır. Bu detaylara hâkim olmadığınızda, vizenizin tehlikeye girmesi söz konusu olabilir. Bu hususlar genel olarak şu şekildedir:

  • >>> TRP başvurunuz kabul edildikten sonraki 3 aylık süreçte bir şirket kurmanız gerekir. Ya da en fazla bir yıl önce kurulan bir şirketin yönetim kurulunda yer almalısınız.
  • >>> Nitelikli yatırımcılardan ilk 12 aylık süreçte yatırım almalısınız. Bunun dışında VC fonundan 30.000€  veya hızlandırıcı fondan 15.000€ almanız da kabul edilir. Ayrıca sürekli ürün oluşturma, üretme ve geliştirmeye ilişkin raporlar sunmanız gerektiğini de unutmayın.
  • >>> Daha sonraki süreçte farklı bir şirketin yönetiminde yer almamanız veya farklı bir şirketin bünyesine dâhil olmamanız gerekir. Tek yapmanız gerekenin girişiminizle ilgilenmek olduğunu unutmayın.

Letonya Başlangıç Vizesi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Başlangıç vizesine ilişkin genel bilgiler bu şekildedir. Eğer buradaki şartları tam olarak karşılayamıyorsanız, Letonya tarafından sunulan diğer seçenekleri de inceleyebilirsiniz.

 

Letonya’da İş Kurarak Tüm Avrupa’da Oturum İznine Sahip Olmak İstiyorsanız Tüm Sorularınız İçin Bize Ulaşın.