Letonya da iş kurmak isteyen kişiler nasıl bir iş yapmak istediklerini bilmeseler bile işveren olmayı istiyor. Bunun için girişimlere başlayan kişilerin önüne çıkan engeller bu girişimlerin başarısız olmasına sebep oldu. Bu konu hakkında yapılan bir ankete göre üç kişiden ikisi iş kurulamamasının sebebini vergi sistemi, yasal çevre ve ekonomi olarak görmekte. Ekonomi bakanlığı ise bundan birkaç yıl önce girişimciler için gerekli desteklerin alındığını ve vergilerde indirime gidileceğini açıkladı.
İtibar
Yapılan bir ankete göre Letonya da iş kuranların çoğu sahip oldukları itibar sayesinde bunu gerçekleştirmiştir. Bu ankete tam 44 ülke katılmıştır. Bu kadar itibarı olmayan, tanınmayan kişiler ise risk alarak bu işe girmekte. Bazı girişimciler ise bir iş kurmanın sadece kredi çekmekten geçtiğini düşünmekte. Yani belirli bir miktar da kredi çekilerek iş kurulabilir. Belli bir kesim ise iş kurmak için arkadaşlarının ve ailesinin kendisine maddi ve manevi destekte bulunabileceklerini söylemekte.
Geçmiş yıllara bakılacak olursa Letonya da girişimci olmak isteyen kişiler 2016 yılı itibari ile artış göstermeye başlamıştır. Letonya’da ki girişimcilerin özgüvenleri her ne kadar yüksek olsa da bir şeyler yanlış gitmekte ve iş kurma planları suya düşmektedir. Buna göre girişimcilerin kendilerini haklı çıkarmak ve avutmak için dış ortamları suçladıkları iddia edilmekte. Özellikle geçen yıl yürürlüğe giren ve bu yıl uygulanan vergi reformu dikkate alınacak olur ise girişimcilerin en çok şikâyette bulunduğu sebepler arasında gösterilebilir.
Engeller
İş ortamlanın değerlendirilmesi adlı bir çalışmaya göre her üç katılımcıdan sadece birsi Letonya’nın iyi bir vergi sistemine, iyi bir işletim ortamına ve idari birimine sahip olduğunu düşünmektedir. Yine yapılan başka bir araştırmaya göre yüzde 22’lik bir kısım Letonya’nın iyi bir ekonomiye sahip olduğunu söylemekte. Bu açıklamalardan dolayı araştırma görevlisi Timofeyev bir açıklama da bulundu; bu oran beni şok etti, GSYİH oranının arttığını ve maaşlara zam geldiğini her gün haberler de okumaktayız. Bu tür haberler okusakta GSYİH durumu tek başına ekonomiyi iyileştiremez sözlerini kullandı. Ayrıca dış faktörlerin değerlendirilmesinde olumlu özellikler var diyen Timofeyev işletme ve destek eğitiminde teknolojiyi AB ülkelerinden daha çok kullandıklarını dile getirdi.
Dijital Hizmetler
Yapılan bir diğer ankete göre katılımcıların yüzde 65’i kendi şehirlerinde iş kurmak isterken yüzde 35’lik bir kısım ise yurtdışında çalışmak istiyor. Timofeyev’e göre bu oranlar çok ciddi bir sinyal vermekte çünkü Vidzeme de nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 12 kişiye düştü.
Ayrıca işveren kişilerin yüzde 78’i müşterileri ile yüz yüze çalışmak ister iken geri kalan kısım müşteriler ile sanal ortam da çalışmayı tercih ediyor. Umarım bu oran zaman içinde dijital ortam lehine değişir diyen araştırmacı ayrıca şu sözlere de açıklamasında yer verdi; Büyümek ve gelişmek istediğimiz gerçeğini düşünerek, dijital hizmetlerin Letonya’nın ekonomik durumuna çağ atlatma şansı var. Gelecek yıllarda giderek daha fazla genç girişimcinin ürünlerden daha çok hizmetlere odaklanacağını umuyorum. Evet üretimin de geliştirilmesi gerekli fakat hizmetlerin geliştirilmesi ekonomiye daha fazla katkı sağlayacaktır.
Girişimciler Nasıl Bir Destek İstiyor?
Yapılan anket çalışmalarının verileri bizlere girişimcilerin çoğunluğunun şirket yönetiminde çeşitli formaliteler ve muhasebesel olarak yasal destek almak istediklerini göstermekte. Bu veriler Dünya verileri ile kıyaslanacak olur ise Letonya veriler de yüzde 24’lük bir oran ile üstün gelmektedir. Her 5 kişiden birisi maddi, personel ve pazarlama planlarında yardıma ihtiyaç duymakta.
Benefits Latvija Genel Müdürü Juris Zalans; Tecrübelerim aynı zamanda bir işe başlarken, şirketin yönetiminde desteğin, muhasebe, raporların hazırlanması, vergi hesaplamasının çok önemli olduğunu gösteriyor. Yeni başlayanlar için bir işletmenin kendisinin tescili gibi birçok belirsizlik vardır. Kafa karıştırıcı ve bilinmeyen çok fazla terim olduğu için bu işi ilk kez yapanlar belgelere bakmalı ve hangi belgeleri sunmaları gerektiğini iyi bilmelidir. Daha önce yeni bir şirket kuranlar tüm bu işlemlerin 2 gün içinde yapılacağını bilmekte fakat yeni olanlar için iş dünyası çok yabancı bir dünya olarak gelebilir. Bu yüzden deneyimlerimi insanlar ile paylaşmak ve işlerin nasıl yapılacağını bildirmek, cesaret vermek ve aydınlatmak çok önemli bir meseledir ve elimden geldiğince bunu yapmaya çalışıyorum.
Letonya’da Şirket Kurarak Tüm Avrupa’da Oturum İznine Sahip Olmak İstiyorsanız Tüm Sorularınız İçin Bize Ulaşın.