Letonya Yatırım Avantajları

31 Tem    Yatırım

Letonya canlı ekonomisi ve sahip olduğu geniş yatırım sektörleri ile iyi bir Pazar yeri ve yatırım alanıdır. Letonya’da yatırım yapabileceğiniz sektörler; tarım ve hayvancılık, sanayi, ormancılık, turizm, ulaştırma ve telekomünikasyon alt yapısı, enerji sistemleri, enerji, bankacılık, sanayi ürünleri ve hizmetler, tarım ve gıda ile alakalı hizmetler.

Letonya’da bir yatırımcı olarak ihracat ve ithalatı yapabilirsiniz. Letonya’da ihracat yapabileceğiniz başlıca ülkeler: Litvanya, Rusya, Estonya, Almanya, İsveç, Birleşik Krallık. Letonya’nın başlıca ithalat yaptığı ülkeler: Litvanya, Almanya, Polonya, Estonya, Rusya ve Hollanda.

Avrupa birliğine yok olmasının ardından önemli bir ekonomik pazar haline gelmiştir. Baltık ülkelerinin en önemli ekonomik ve finansal merkezlerinden bazıları Letonya’da bulunmaktadır. Letonya hükümeti Letonya’da yatırım yapmak isteyen yatırımcılara birçok fırsat sunmaktadır.

  1. Letonya hükümeti Avrupa geçmen kanunundaki değişikliklerden sonra yani 1.07.2010 tarih ile yapılan değişiklikle Letonya ekonomisinin gelişimine katkı sağlayacak ve belirli sermaye sahip olan yabancı yatırımcılara süreli oturma izni hakkı tanımıştır. Belirlenen bazı şartları sağlayan yatırımcılar Letonya’da çalışma oturma hatta vatandaşlık haklarına sahip olabilmektedir.
  2. Letonya’da yatırım yaptıktan sonra oturum izni koşullarını yerine getirdiyseniz Letonya cemiyeti size bazı fırsatlar sunmaktadır bunlar:
  3. Schengen ülkelerinde sınırsız seyahat hakkı.

Shengen ülkeleri:

  1. vusturya
  1. Belçika Çek Cumh
  1. İtalya

 

  1. Malta
  1. Slovakya
  1. Estonya

 

  1. Almanya

 

  1. Letonya
  1. Hollanda
  1. Slovenya
  1. Danimarka
  • Yunanistan
  1. Liechtenstein

 

  • Norveç
  • İspanya

 

  1. Finlandiya

 

  1. Macaristan
  1. Litvanya

 

  1. Polonya

 

  1. İsveç

 

  1. Fransa
  1. İzlanda
  1. Lüksemburg
  1. Portekiz

 

  1. İsviçre

 

 

  1. Avrupa birliği üyeliğinin getirdiği birçok özellik ve fırsat eşitliğinden faydalanmak.
  2. Diğer Avrupa birliği ülkelerinde 90 güne kadar ikamet hakkı
  3. Diğer Avrupa ülkelerinde yaşama fırsatı
  4. Letonya Cumhuriyeti’ne kayıtlı gümrük vergilerinden muaf düşük vergili araç sahibi olma ve bu aracı tüm Avrupa birliği ülkelerinde kullanabilme hakkı
  5. Letonya cumhuriyeti sürece heyetine tüm Avrupa birliği ülkelerinde kullanabilme hakkı
  6. Burada birliğine sınırsız giriş ve çıkış hakkı
  7. Letonya cumhuriyeti Vatandaşı olma yolunda ilerleme hakkı
  8. Letonya cumhuriyeti sınırları içeresinde sınırsız ticaret ve yatırım yapma hakkı
  9. Diğer Avrupa birliği ülkeleri ile kıyaslandığında daha düşük maliyetli yaşam ve daha düşük maliyetli ticaret yapma şansı.
  10. Letonya Rika da Baltık ülkelerinde ki en işlek liman bulunmaktadır.
  11. Letonya, Uluslararası iş yapma kolaylığı endeksinde 23. sırada yer alıyor
  12. Letonya dinamik bir ekonomiye sahiptir ve ekonomik kriz sonrasında en hızlı GPD Büyüme oranına sahip Avrupa’da ilk numaralı ülke olmuştur.
  13. Letonya gelişmiş altyapı ve güçlü IT endüstrisi sayesinde dünyanın en hızlı dördüncü sıradaki internetine ve Avrupa’da en hızlı üçüncü sıradaki internetine sahiptir
  14. Letonya Avrupa birliğine üye olmasından dolayı Avrupa birliği devletinin tüm kaynaklarından faydalana bilmektedir.
  15. Yüksek eğitim seviyesi ve nitelikli işgücü sayesinde Letonya öğrenci kaydı için Avrupa’nın en iyi on ülkesinde yer almaktadır ve birbirinden kaliteli üniversitelere sahiptir.
  16. Letonya’da insanlarla iletişim kurmanız kolaydır çünkü Beton ya da neredeyse herkes İngilizce, Rusça ve Letonca dillerinden en az üç dillidir.
  17. Bütün olarak bakıldığı zaman yaşam için harcadığınız giderler Avrupa’da başka bir yerlerde olduğundan çok daha ucuzdur, buda sizin alım gücünüzün diğer ülkelerden daha yüksek olacağı anlamına gelmektedir.

Bütün bu avantaj ve fırsatlara ek olarak:

Letonya Euro bölgesine 1 Ocak 2014 tarihinde sonra katılmıştır. 17 ülkenin dahil olduğu Euro Bölgesi’ne katılımın hem siyasi hem de teknik bir boyut olmuştur. Euro bölgesi birliği Letonya’nın birçok ülkeyle ekonomik Birliği’nin olduğunu gösterir.

ÜLKE RAPORU

  Resmin adı Letonya Cumhuriyeti’dir ve başkenti Riga’dır. 18 Kasım 1919’da bağımsız olmuştur. 2017 yılındaki nüfus araştırmalarına göre 1.949.643 kişilik bir nüfusa sahiptir tabii ki bu rakamlar sürekli değişebilmektedir. Yüzölçümü 64.489 km Karedir. Resmi dil Letonca, fakat birçok dil yaygın olarak kullanılmaktadır. 1 Ocak 2014 tarihi itibari ile Euro Bölgesi’ne giren Letonya’nın para birimi Euro dur. 5’in Hristiyan olmak üzere c din belirtmemiştir.

Genel ekonomik durum

Letonya 1991 yılında bağımsızlığını kazandıktan sonra pazar ekonomisine geçmiştir ve Letonya ekonomisine büyük ölçüde özel sektör hakimdir. 1 Ocak 2014 tarihinde Euro Bölgesi’ne katılan Letonya aynı zamanda Avrupa birliği ilesidir ve 2017 yılı itibari ile 30,3 milyar US doları GSYİH ile Dünyada 99. sırada yer almaktadır. Letonya’nın GSYH’sinin 2019 yılında 38,6 milyar dolar olacağı tahmin edilmektedir. Letonya 2017 yılında %4,5 oranında büyüme gerçekleştirmiştir ve 2019 yılında %3,5 büyüme oranına ulaşacağı öngörülmektedir. 2016 yılında yapılan doğrudan yabancı yatırım girişi 244 milyon dolar değerindedir.2017 yılı sonu enflasyonu %2,2 oranındadır. Letonya amaç itibari ile işsizlik oranını düşürmeye çalışmaktadır ve çalışmalarını bu yönde ilerletmektedir.

2017 yılındaki temel ekonomik göstergelere denecek olursak reel ekonomik büyüme %4,5, enflasyon oranı %2.2, kişi başına düşen milli gelir 19.100 $, işsizlik oranı %9, 12.34 milyar dolar ihracat, 15.13 milyar dolar ithalat yapılmıştır.

Letonya’nın başlıca ihracat yaptı ülkeler: Litvanya, Rusya, Estonya, Almanya, İsveç birleşik Krallık.

Letonya’nın başlıca İthalat yaptı: Litvanya, Almanya, Polonya, Estonya, Rusya ve Hollanda’dır.

Letonya pazarının fırsat ve zorlukları

Litvanya’nın 2004 yılında Avrupa birliğine iyi olmasının ardından Letonya önemli bir yabancı yatırım merkezi haline gelmiştir ve yatırımcılar özellikle özel sektörde inşaat, otelcilik, yemek sektörü, emlakçılık, bankacılık, eğitim ve sağlık alanlarına ilgi göstermişlerdir.

Yabancı yatırımların temel sebebi olarak Avrupa birliği üyeliği olduğu söylenebilir.

Fırsatlar

Letonya birçok alanda iş kurmak için imkanlara sahiptir. En yaygın iş kurma yöntemi mevcut bir işletmenin satın alınmasıdır buna ek olarak, yabancı işletmelerin Letonya’da şirket ortaklığına gitmesi veya yabancı firma temsilciliği açması mümkündür. Letonya’da iki serbest liman ve iki özel ekonomik bölge bulunmaktadır buralar ekonomiyi canlı ve dinamik tutmaktadır.

Bu bölgeler için farklı birçok uygulamalar bulunmaktadır. Dışarı çık bir ekonomiye sahip olan Letonya, serbest piyasa kurallarına sıkı sıkı bağlıdır aynı zamanda 2004 yılından bu yana Avrupa Birliği üyesi olan Letonya hükumeti, Avrupa birliği ticaret politikalarını uygulamaktadır. Letonya’daki vergi oranları Avrupa Birliği ülkeleri ile kıyaslandığında vergi oranları en düşük seviyededir. Letonya 1 Mayıs 2004 tarihinden beri ticarete ilişkin olarak Avrupa birliği mevzuatına uygulamaktadır.

Letonya’da yürürlükte olan antlaşmalar

12 Ekim 1994 Dostluk ve İş Birliği Anlaşması

15 Eylül 1995 Karayolu Taşımacılığı Anlaşması

15 Eylül 1995 Havayolu Ulaştırma Anlaşması

18 Şubat 1997 Ticaret ve Ekonomik İş birliği Anlaşması

18 Şubat 1997 Askeri Alanda Eğitim, Teknik ve Bilimsel İş birliği Anlaşması

4 Haziran 1997 Güvenlik İş birliği Anlaşması

4 Haziran 1997 Denizcilik Anlaşması

3 Haziran 1998 Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması

16 Haziran 1998 Serbest Ticaret Anlaşması

9 Mayıs 1994 Turizm İş birliği Anlaşması

5 Mayıs 2003 Gümrük Konularında İş birliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşması

19 Nisan 2005 Eğitim, Bilim, Kültür ve Spor Alanlarında İş birliği Anlaşması

26 Haziran 2006 Türkiye Cumhuriyeti ile Letonya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Diplomatik,

Hususi ve Hizmet Pasaportu Hamillerine Vize Muafiyeti Tanınması ve Umuma Mahsus

Pasaport Hamillerine Vize Kolaylıkları Sağlanmasına Dair Anlaşma

 

Letonya’da Yatırım Yaparak Tüm Avrupa’da Oturum İznine Sahip Olmak İstiyorsanız Tüm Sorularınız İçin Bize Ulaşın.