Letonya Hakkında 10 Gerçek

7 Kas    Letonya Genel

Letonya’ nın eşsiz ve benzersiz bir ülke olduğuna şüphe yoktur. Dünya genelinde ilgi ile takip edilen Letonya’ nın dillerde dolaşan güzelliğini anlattık. Şimdiye kadar fark edilen ya da fark edilmeyen Letonya hakkındaki on ilginç bilgiyi sizler için derledik. Bu sayede sizlere oldukça ilginç gelebilecek Letonya gerçeklerini tanıyabileceksiniz.

  1. Letonya’ nın en eski şehri Ludza’ dır. Ludza bir Latgale şehridir. Yani oldukça eski ve tarihin ilk kabilelerinin yer aldığı bir şehir olma özelliği göstermektedir. Yerleşim tarihine bakıldığı zaman 1177 yılına ait bulgular görülebilmektedir.  Ludza şehri MÖ. 1000 yılında yaşamak amacı ile Latgalian kabileleri tarafından seçilmiştir. Bu sayede de günümüze kadar bolca tarih ve anı biriktirmiş eşsiz bir şehir olduğu görülmektedir. Ludza şehrinde şimdiye kadar yıkılmış kalıntıları bulunan hala günümüze kadar gelmiş olan 14 adet yerleşim yeri bulunmaktadır. 25 ten fazla höyük ve 70 mezar da gün yüzüne çıkarılmıştır. Tabi ki şehrin tarihi düşünülürse Ludza’ da bundan çok daha fazlası bulunduğu bir gerçektir.
  2. Riga Merkez Pazarı, Avrupa’ nın en büyük pazarlarından biridir. Bu Pazar alanı 72.000 metrekareden oluşmaktadır. bu sayede Avrupa’ ya gelen turistlerin de haliyle dikkatini çekmektedir. Riga Merkez Pazarı 1997 yılında Eski Kent’in ayrılmaz bir parçasını oluşturan UNESCO Dünya Mirası Alanı oldu. O zamandan günümüze de hala UNESCO tarafından korunan Pazar alanı, hem turist çekmek için hem de kültürel bir mirasa sahip çıkmak adına sağlam bir kale gibi durmaktadır.
  3. Letonya, OECD’nin 2017 Dijital Ekonomi Görünümü raporuna göre, mobil internet kullanımında ayda ortalama 8,2 GB ile ikinci sırada yer alıyor. Yeni çevrilerin ışığında 2019 yılında da bu durumun giderek arttığı gözlenmekte. Çünkü insanlar Letonya’ da genellikle toplu taşıma araçlarında ya da dışarıdaki boş vakitlerinde telefon tablet vb. dijital aletleri ile vakit geçiriyor.
  4. Kuldiga, Avrupa’nın en geniş şelalesine sahiptir – Ventas Rumba. Kuldiga’da bulunur ve 249 metre genişliğe sahiptir. Şelalenin genişliği yaklaşık 100-110 metre arasındadır, ancak sel sırasında 249 metreye kadar çıkar. Kış ayında aşırı kar yapmasının ardından ilkbaharda eriyen kar suları sel baskınları oluşturmasa da şelaleyi etkisi altında almaktadır. Ayrıca en yoğun yağmurların da gene ilkbahar döneminde yağıyor olması göz önünde bulundurulunca bu rakamlar oldukça normal karşılanabiliyor. Şelalenin yüksekliği 1.8 – 2 metre arasındadır. Bu noktada nehrin derinliği hızla değişiyor, 50 santimetreden 2 metreye. Çünkü şelalenin debisi nedeni ile zeminde bulunan toprak yapısının belirli aralıklarla çukurluklar açtığı biliniyor. Bir yerde kişinin ayakları yere değerken, hemen iki adım sonrasında boyunu aşacak yüksekliğe erişebiliyor. Bu nedenle değişken yapısı içeri girilmemesini ve turistik amaçlı olarak sadece uzaktan izlenilmesini kapsıyor. Geçmişte, Kuldiga sakinleri şelaleyi nehirden geçmek için kullandılar. Fakat şuanda nehrinin kullanım alanı ne yazık ki mümkün değil. Şelalenin mevsimler arası meydana getirdiği erozyon nedeni ile nehir bağlantısının güvenli bir bölümünde sadece rafting yapımına izin verilmektedir. Her yıl hem şelaleyi hem de nehri görmeye kalan binlerce yerli ve yabancı turist olduğu da bilinmektedir.
  5. Baltık Devletleri’ndeki en büyük hava trafik merkezi olan Riga Uluslararası Havaalanı, Baltık hava yolcularının% 45’ine hizmet etmektedir. Riga Havalimanı’ndan kış aylarında 69, yaz sezonunda ise 20 havayolunun sağladığı 79 destinasyona seyahat etmek mümkündür.
  6. Ulusal Noel Ağacı Birliği, 1510’da Riga’daki ilk Noel ağacının süslendiğini resmen kabul etmiştir.

7. Letonya topraklarının yaklaşık yarısı ormanlarla kaplıdır. 1935 yılında Letonya 1.747 milyon hektar ormanla kaplıydı, ancak 2015 yılına kadar, alan zaten 3.356 milyon hektara ulaştı. Böylece orman alanı iki katına çıktı.

8. Letonya Baltık ülkelerindeki tek sirktir. Riga Sirk Binası, Avrupa’nın sirkte en eski binalarından biridir. Ve gerçekten de, genellikle meşgul Merķeļa Caddesi boyunca yürürken, binanın her zaman orada olduğu görülüyor. O zamandan beri Riga’nın bir parçası oldu ve yakın gelecekte kesinlikle olumlu değişiklikler yaşayacak gibi duruyor.

9. Riga Merkez Pazarı pavyonları bir zamanlar zırhlı hangarlardı. 1922’de, hükümetin Kurzeme’deki Vaiņode zeplin havaalanında, Riga Merkez Pazarının ana sembolü haline gelen I. Dünya Savaşı imparatorluk Alman ordusu tarafından bırakılan uçakları (zeplinler) hangarları geri alacağı bir pazar kurulmasına karar verildi.

10. Sigulda, Doğu Avrupa’daki tek yarış kızağı pistidir. Parça 1986 yılında inşa edilmiş ve 1200 + 220 m uzunluğundadır ve 16 eğriden oluşmaktadır. Pist, yarış kızağı, kızak ve iskelet yarışmalarına ev sahipliği yapmaktadır. Yarış kızağı dörtlüsü, daha geniş virajlara duyulan ihtiyaç nedeniyle rayların üzerinden geçememiştir.

 

Letonya’ya Şirket Kurarak Tüm Avrupa’da Oturum İznine Sahip Olmak İstiyorsanız Tüm Sorularınız İçin Bize Ulaşın.