1944 Yılında Sovyetler Birliği tarafından Letonya Cumhuriyeti işgali, Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmamıştır. 1990 yılında Sovyetler Birliği’ nin parçalanmasının ardından Letonya Cumhuriyeti olarak bağımsızlığını ilan ettiğinde gene ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmıştır. Uzun süren diplomatik ilişkiler çerçevesinde 1991 yılında yayımlanmış olan Dostluk ve İşbirliği Anlaşması iki ülke arasında da imzalanmıştır. Günümüzde de hala bu antlaşmaya bağlı kalınarak çeşitli kültürel, siyasi ve ekonomik anlaşmalar yapılmaktadır. İki ülkenin birbirini kollamaya ve yardımcı olmaya yönelik ilişkileri her gecen dönem biraz daha pekişmektedir. İki ülke arasında yüz yıla yakın bir dostluk bulunmaktadır.
Letonya NATO ve AB üyeliklerinde olması durumu da iki ülkenin siyasi ilişkilerini desteklemektedir. Türkiye Letonya’ nın NATO ülkeleri arasına girmesini desteklemiştir. Letonya’ da Türkiye’ nin AB başvurusunda bulunmasını halen günümüzde de desteklemeye devam etmektedir. İki ülke tarafından Cumhurbaşkanı ve Dış İşleri Bakanı ziyaretleri de düzenli aralıklarla gerçekleştirilmektedir. Letonya NATO’ ya bağlı bir ülke olduğu için herhangi bir NATO eğitimi sırasında da Türkiye’ den Letonya’ ya; Letonya’ dan da Türkiye’ ye NATO kapsamında asker gönderimi yaşanmaktadır.
Bütün bu yaşanılan durum iki ülke arasında oldukça fazla alanda ilişki olduğunun göstergesidir. Geçen yıl çıkarılan planlar doğrultusunda da Türkiye ile Letonya arasında ikili ticaret hacmi grafikleştirilmiştir. Bu grafiğe bağlı kalınarak 2018 yılı için iki ülke arasında toplam 291 dolar ticaret hacmi oluştuğu gözlemlenmektedir. Burada Türkiye’ nin payı 126 milyon dolar; Letonya’ nın payı ise 165 milyon dolardır. Letonya tarafından dostluk ilişkisi kapsamında ülkemize çeşitli yatırımlar gerçekleşmektedir. Bu yatırımlar göz önünde bulundurulduğunda 2002 ile 2018 yılları arasındaki gene değerlendirmeler de 91 milyon doları bulunmaktadır. Bu rakam Letonya Cumhuriyeti’ nin ülkemize direkt olarak doğrudan yaptığı yatırımdır. Türkiye’ den Letonya Cumhuriyeti,’ ne direkt olarak doğrudan yatırım 74 milyon dolar değerindedir.
DIŞ TİCARET VE YATIRIMLARIN YÜRÜTME ÖZETİ
13 Temmuz 2017 tarihi itibariyle dış borç, ödemeler dengesi, uluslararası yatırım pozisyonu, uluslararası hizmetlerdeki ticaret matrisi, doğrudan yatırım ve uluslararası rezervler hakkındaki veriler milyonlarca avro olarak yayınlanmaktadır. Bu kapsamda her yıl sonunda düzenlenmiş olan Dış Ticaret ve Yatırımların yürütme özeti aşağıda listelenmiştir. Bu liste belirli grafiklerin yorumlanması iel elde edilmiş olup detaylı ve kapsamlı şekilde tablo, istatistik ve daire grafiklerinin payları her ülke için de ayrı ayrı incelenerek oluşturulmuştur. Aşağıda yer alan rakamlar net bilgiyi ifade etmektedir. 2018 yılı için geçerlidir. 2018 yıl sonunda işlem hacminin hesaplanamsı ile elde edilmeketdri. 2019 yılı için dış ticaret ve yatırımların yürütme özeti 2020 yılının ocak ve şubat ayları arasında derlenerek net rakamın ortaya çıkması sağlanır.
Aşağıda 2018 yılına ait verilerin en doğru ve özet bilgi olarak yansımasını bulabilirsiniz.
Letonya’ya Şirket Kurarak Tüm Avrupa’da Oturum İznine Sahip Olmak İstiyorsanız Tüm Sorularınız İçin Bize Ulaşın.
Yenilenebilir enerji, kaynağını doğadan alan ve sürekliliği olan enerjidir. Güneş, rüzgar, su ve jeotermal gibi…
Letonya, yüzölçümü bakımından küçük bir ülke olsa da girişimciler için çok büyük fırsatlar sunmaktadır. Dünyanın…
Gayrimenkul yatırımında istediğiniz sonucu almak için dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır. Söz konusu unsurlardan…
Letonya’da iş kurma fikrini benimsedikten sonra almanız gereken farklı kararlar vardır. Girişiminizin türü ve büyüklüğüne…
Letonya, gayrimenkul alan yabancılara, belli şartları sağlamaları durumunda vatandaşlık ve oturum hakkı vermektedir. Bu imkândan…
Letonya’nın dünyanın yatırım yapılabilir 14. ülke seçilmesinin temel nedenlerinden birisi, yatırımcılara sağlamış olduğu kolaylıklar ve…