Categories: Letonya Genel

Letonya Hakkındaki İlginç Bilgiler

) Letonya; bir Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen nüfusu çok düşüktür Toplamda 2.432.852 kişi olan nüfusun büyük çoğunluğunu yaşlı nüfus oluşturmaktadır. Bu nedenle emeklilik yaşı Letonya’da 67 den 62 ye çekilmiştir. Emeklilik sonrasında alacağınız emekli maaşı ise asgari ücretin 3 katı ile 7 katı arasında değişyor.

2 ) Dünya genelinde internet hızları sıralaması 2018 yılında yapılmış olup Letonya sahip olduğu internet hızı ile 5. Sıra da yer almıştır. Yüzölçümü küçük olduğu için Teknoloji Bakanlığı tarafından alt yapı çalışmalarına önem verilmiş ve fiber hatlar ülkenin neredeyse her bölgesine döşenmiştir.

3 ) Yeşil alan oranı toplam yüz ölçümüne oranı yüzde 49.8 olan Letonya bu özelliği ile Avrupa Birliği ülkeleri içinde en fazla doğal ve yeşil alana sahip ülke olmuştur. Ülke içinde toplam olarak 12 bin tane nehir, 3 bin kadar da küçük göl ve gölet yer almaktadır.

4 ) Dünyanın en uzun kadınlarına da sahip olan Letonya bu alanda uzun yıllardır unvanı elinde bulundurmaktadır. Rus kökenli bir ırktan geliyor olması da bu alanda etkili olmuş ve bacak uzunluğu 134 cm olan kadınları ile nam salmıştır.

5 ) Letonya, dünyanın en eski üç bayrağından biri olan kırmızı beyaz renkli bayrağa sahiptir. Bu bayrak 1000 li yıllarda itibaren kullanılan bir bayrak olup  11 yy da sadece bir topluluğu sembolize ederken bu gün Leton milletinin milli bayrağı haline gelmiştir.

6 ) Küçük bir nüfusa sahip olan Letonya’nın ilginç özelliklerinden biri de sahip olduğu nüfusun 3 te 1 inin başkent Riga’da yaşıyor olmasıdır. Başken, diğer şehirlere göre çok büyük bir şehir olduğundan ve gelişme düzeyi bakımından diğer şehirlerin çok üzerinde yer aldığı için halkın üçte biri Riga’da yaşamayı tercih etmektedir.

7 ) Milli içecek olarak 24 farklı bitkinin karıştırılarak elde edilen Black Balsam ı tercih eden Letonlar için bu içkinin bir diğer özelliği de çok etkili tıbbi bir ilaç özelliğine sahip olmasıdır. Soğuk kış aylarında ilaç olarak kullanılan bu içecek serin yaz akşamlarında ise alkollü bir içecek olarak tercih edilmektedir. İlaç ve alkol olarak tüketilen içeceğin alkol ve karışım oranları değişkenlik gösteriyor.

8 ) Dünyanın en büyük dans festivaline sahip olan Letonya, bu festivali yaklaşık olarak 100 yıldır düzenliyor. Dünyanın her yerinden dansçıların ve katılımcıların gelip katıldığı bu festival oldukça renkli geçiyor. Başkent Riga’da düzenlene festival boyunca hükümet tarafından ücretsiz içkiler dağıtılıyor, gün boyunca etkinlikler ve dans gösterileri düzenleniyor, gece ise film seansları ve müzik eşliğinde danslar ile eğlence doruk noktasına taşınıyor.

9 ) Leton alfabesi, dünyanın en eski alfabelerinden biri olarak biliniyor. Çok eski bir alfabe olması Leton ırkının ne kadar eskiye dayandığı konusunda da bizler fikir veriyor. Geçmiş dönemlerde Vikinglerin başının belası olan Letonlar köklü tarihi ile dünya üzerinde yer alan birkaç ırktan biri konumunda.

10 ) Dünya üzerinde nüfus bakımından küçük ülkelerden biri olmasına karşın en fazla mankene sahip ülkeler sıralamasında 2. Sıra da yer alan Letonya, bu özelliği ile Leton ırkının genetik olarak bir çok milletten ve ırktan farklı özelliklere sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Dünya güzellik yarışmalarında şimdiye kadar 14 güzellik kraliçesi çıkarmış olmaları da güzelliklerini kanıtlıyor.

Letonya ile ilgili bilgileri duyduğunuzda şaşırıyorsunuz, ağzınız açık kalıyor. Küçücük bir Avrupa ülkesi olan Letonya ile ilgili bu kadar özelliğin olması ve köklerinin çok eskiye dayanıyor olması şaşırmanızda en etkili sebep oluyor.

 

Letonya’da Çalışarak Tüm Avrupa’da Oturum İznine Sahip Olmak İstiyorsanız Tüm Sorularınız İçin Bize Ulaşın.

Formu görüntüleyip göndermek için tam sayfaya gidin.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Neden Letonya’da Yenilenebilir Enerjiye Yatırım Yapmalı?

Yenilenebilir enerji, kaynağını doğadan alan ve sürekliliği olan enerjidir. Güneş, rüzgar, su ve jeotermal gibi…

3 sene ago

Letonya’da Yatırım İçin Adım Adım Şirket Kayıt Süreci

Letonya, yüzölçümü bakımından küçük bir ülke olsa da girişimciler için çok büyük fırsatlar sunmaktadır. Dünyanın…

3 sene ago

Gayrimenkul Yatırımı İçin En Uygun Zaman Ne Zaman?

Gayrimenkul yatırımında istediğiniz sonucu almak için dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır. Söz konusu unsurlardan…

3 sene ago

Letonya’da Tüzel Ticari İşletme Türleri

Letonya’da iş kurma fikrini benimsedikten sonra almanız gereken farklı kararlar vardır. Girişiminizin türü ve büyüklüğüne…

3 sene ago

Letonya’da Emlak Vergisi ve Muafiyetler

Letonya, gayrimenkul alan yabancılara, belli şartları sağlamaları durumunda vatandaşlık ve oturum hakkı vermektedir. Bu imkândan…

3 sene ago

Letonya’ya Yatırım İçin Vergi Teşvikleri

Letonya’nın dünyanın yatırım yapılabilir 14. ülke seçilmesinin temel nedenlerinden birisi, yatırımcılara sağlamış olduğu kolaylıklar ve…

3 sene ago